Taal in de zomer

Tekst: Barbara Oosterwaal (Coördinator Taalcoaches)
Fotografie: Alwin Porton


Begin augustus was het weer zover: de Zomerschool van Steunpunt Vluchtelingen opende de deuren. Het idee: doorgaan met het leren van onze taal als de taalscholen wegens vakantie gesloten zijn. Het was alweer de vijfde editie.

Vorig jaar werkten we alleen online en waren er slechts zeven deelnemers. Dit jaar konden we met kleine groepen in een grote zaal weer live, zodat we de anderhalve meter konden handhaven. Door corona werd pas eind juni de hele organisatie opgestart, wat weinig tijd liet voor werving van deelnemers. We zijn gestart met slechts een paar mensen, maar de deelnemers maakten reclame en namen anderen mee. En zo kregen we een groepje van zes beginners en een groepje van zes gevorderden.

Op weg naar werk
Drie weken lang werkten de groepjes vier ochtenden per week aan het verbeteren van hun taalvaardigheid in het Nederlands. Het thema voor de gevorderden was ‘Op weg naar werk’. Daar komt heel wat bij kijken: praten over opleidingen in eigen land en in Nederland, ervaringen, vrijwilligerswerk, hobby’s (misschien kun je daar je werk van maken), en een persoonlijkheidstest. Welke eigenschappen heb je en welke vaardigheden? Het is een bij de meeste deelnemers totaal onbekend fenomeen om zo naar jezelf te kijken: ben ik een teamspeler of werk ik liever alleen? Kan ik onder tijdsdruk werken? Ben ik flexibel? Behulpzaam? Heel veel nieuwe woorden waarmee zelfstandig op de computer geoefend werd, en die daarna in de klas gebruikt werden in het gesprek met elkaar.

De meeste deelnemers vonden drie weken veel te kort. Ze vonden het leerzaam en de docenten kregen een 10. Ook vonden ze de speciaal gemaakte lesboekjes fijn. En onderling hadden ze het ook nog eens heel gezellig. Dat was goed te zien bij de uitreiking van de certificaten. Iedereen had iets lekkers van een recept uit eigen land meegebracht.

Steunfonds Vluchtelingen De Bilt maakt de Zomerschool financieel mogelijk, zodat we de deelnemers echt een stukje op weg kunnen helpen in onze maatschappij. Meer informatie? Kijk op de website: https://www.steunfondsvluchtelingendebilt.nl/