Informatie voor en over Oekraïners: over opvang, ontmoeten en allerlei activiteiten
Hulp aan de Oekraïners

Steunpunt Vluchtelingen De Bilt
goed voor elkaar
Informatie voor en over Oekraïners: over opvang, ontmoeten en allerlei activiteiten
Het Nieuwjaarsbuffet van Steunpunt Vluchtelingen De Bilt was een groot succes. Zo’n 70 vrijwilligers en vluchtelingen van maar liefst 19 verschillende nationaliteiten kwamen bij elkaar om samen te genieten van heerlijke gerechten, door de mensen zelf klaargemaakt. Wethouder Krischan Hagedoorn was namens de gemeente De Bilt aanwezig en onder de indruk van de verhalen die hij hoorde.
Al ruim vier jaar is Marcella Ghazi’s vaste taalcoach. En dat werpt zijn vruchten af. Ghazi zit inmiddels op het gymnasium. ‘Het is ook gewoon heel gezellig.’
“Daarom verdienen SSW en Steunpunt Vluchtelingen De Bilt een enorme pluim voor het werk wat zij de afgelopen jaren gedaan hebben!”
Gemeente De Bilt is één van de gemeenten die voor de stroom vluchtelingen uit Afghanistan extra stappen heeft gezet door noodopvang te creëren voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (de zogenaamde AMV-ers).
Op de Albatros school in Bilthoven wordt aan zo’n 100 kinderen van vluchtelingen onderwijs gegeven. Het is een samenwerking tussen de gemeenten Zeist en De Bilt om de kinderen van Afghaanse evacués naar school te laten gaan.
Gemeente De Bilt ziet het als haar maatschappelijke taak om een rol te spelen in de opvang van vluchtelingen. In de Stadspers verscheen op 18-11-2022 een uitgebreid artikel over recente initiatieven op dit gebied.
Maatschappelijk begeleider Ria: Het is zo mooi om mensen letterlijk vanaf de sleuteloverdracht van hun nieuwe, lege huis te begeleiden. Je helpt ze om hier een plekje te vinden.
Praten is de basis van onderling contact. En ook de basis om jezelf te redden in het dagelijks leven. Het is zo fijn om mensen zoals Rami te helpen met iets wat mij nauwelijks moeite kost. Ik leer trouwens ook nog dingen van Rami, bijvoorbeeld over hoe toepasselijk de naam van Ter Apel is.” Rami lacht hartelijk. Spreek Ter Apel maar eens in het Engels uit, dan snap je meteen waarom die naam zo goed bij deze plek past: terrible.”
Zeker 100 nieuwkomers kregen een door Dik van de Meent opgeknapte fiets. Maar na vijf jaar is het genoeg geweest. “In mijn tuin staan nu nog 43 fietsen die ik graag overdraag aan een opvolger.”
Foto: Bob van der Wilt