Duik in de cijfers: dit is het jaarverslag van 2023

Jaarverslag SVDB 2023

Ben je benieuwd hoeveel statushouders in De Bilt zijn komen wonen? En hoeveel vrijwilligers voor deze nieuwkomers klaar staan? In ons nieuwste jaarverslag vind je de precieze getallen!

Een paar cijfers over 2023:

  • Er kwamen dit jaar 63 nieuwe statushouders in de gemeente wonen. Het jaar ervoor waren dat er 66.
  • 44 nieuwkomers waren volwassen en 19 jonger dan 18 jaar. 5 mensen kwamen in het kader van gezinshereniging in De Bilt wonen.
  • De meeste (15) nieuwkomers kwamen uit Afghanistan, gevolgd door Syrië (10). Maar er kwamen ook mensen uit bijvoorbeeld Armenië, Colombia en Kenia.
  • Het grootste deel van de nieuwkomers vond een plek in de kern Bilthoven (37), gevolgd door de kern De Bilt (7) en de kern Maartensdijk (3). In de kernen Groenekan, Hollandsche Rading en Westbroek kwamen geen nieuwkomers wonen. In totaal ging het om 24 woningen.
  • In 2023 zetten in totaal 117 vrijwilligers zich in voor deze nieuwkomers. Deze vrijwilligers zijn taalcoach, maatschappelijk begeleider, bestuurslid, tolk, webmaster etcetera. Nieuwkomers krijgen 2 jaar maatschappelijke begeleiding en soms later nog ondersteuning van taalcoaches.

Alle details vind je in het jaarverslag en de jaarrekening, beiden te downloaden als pdf.