Nederlands in de Sterrenkamer

Er komen steeds nieuwe vluchtelingen bij in onze gemeente. Soms moeten ze een tijdje wachten voor ze naar school kunnen. Dat kan zijn omdat de financiering nog niet rond is, of omdat de school eerst een groepje bij elkaar moet hebben voor er weer een klas kan starten.

Nu is het zomervakantie en ligt alles stil. Maar dat is voor taalleerders niet goed. En voor degenen die nog geen woord Nederlands spreken maar wel zitten te popelen om te beginnen, al helemaal niet.

Alfaklas

In een aantal van die gevallen vraagt de maatschappelijk begeleider van Steunpunt Vluchtelingen om een taalcoach bij de coördinator Barbara Oosterwaal. Helaas is er een probleem: er zijn op dit moment te weinig taalcoaches om iedereen te kunnen helpen. Om deze reden is Barbara een ‘alfaklasje’ gestart met vijf Syriërs die dolgraag Nederlands willen leren. De bibliotheek heeft de Sterrenkamer beschikbaar gesteld voor de lessen. Barbara werkt met haar eigen materiaal, dat ook voor alle taalcoaches beschikbaar is in de digitale Mediatheek van Steunpunt Vluchtelingen.

Hulp van een tolk

Barbara heeft hulp gehad van een tolk, Karin Zakko. Hij spreekt Arabisch en Nederlands. Er wordt zoveel mogelijk met plaatjes gewerkt, maar het is toch erg handig om af en toe iets te laten vertalen. Karin vond het leuk om te doen en hij heeft ervaring opgedaan die hij in een betaalde baan ook kan gebruiken.

Het klasje is begin juli begonnen, de lessen eindigen volgende week als iedereen naar school mag. De cursisten komen goed beslagen ten ijs: ze hebben veel geoefend met een goede uitspraak, en ze weten hoe je een woord, dat je hoort dan moet schrijven. Heel lastig hoor: leren schrijven van links naar rechts. Moeilijk om het verschil te horen tussen korte en lange klanken: ‘man’ is iets anders dan ‘maan’. En de ‘ng van ‘jongen’ is een tongbreker.

Vrijwilligerswerk

Als ze naar school gaan, hebben ze nog steeds behoefte aan een taalcoach om te oefenen. Daarom een oproep: als het je leuk werk lijkt en je een paar uur in de week kunt missen, meld je dan aan. Je wordt geholpen met de begeleiding. Voor meer informatie en/of aanmelden kijk bij vacatures.

Dit bericht is eerder verschenen in de Vierklank van 16 augustus 2017.