‘Ik word altijd eventjes onderdeel van het gezin’

Foto: vlnr: Jaap, Feras, Haia, Mahmood en Fadila

Jaap Milius (67) werkt als maatschappelijk begeleider bij het Steunpunt Vluchtelingen De Bilt. Hij helpt  nieuwkomers die in onze gemeente zijn komen wonen met tal van praktische zaken. Jaap is tevens woonbegeleider en dat betekent dat hij er vanaf het moment dat het huurcontract wordt getekend bij is. “Het is altijd weer een spannend moment als we met de sleutels in de hand de woning gaan bekijken”, vertelt Jaap. “Terwijl het gezin opgewonden alle kamers bekijkt en bekokstooft wie waar mag slapen, krijg ik intussen een indruk van wat er nog aan de woning gedaan moet worden. Dan help ik mee dingen opmeten in huis en laat de nieuwe bewoners zien hoe alles werkt, zoals het ventilatiesysteem en de cv-ketel. Soms gaat er een tolk mee, maar meestal redden we ons aardig in het Engels.”

Een roos door de brievenbus
Als de huiselijke zaken geregeld zijn, maakt Jaap de nieuwkomers bekend met de omgeving. Daar hoort natuurlijk ook een kennismaking bij met de buren. Jaap: “Dat helpt allemaal enorm bij het zelfredzaam worden. Ik had een keer een erg drukke dag gehad met een gezin dat in Maartensdijk was komen wonen. Er was toen geen tijd meer om ook nog even kennis te maken met mensen in hun straat. Maar dat gaf niet, zeiden ze, daar zouden ze zelf wel voor zorgen. En wat hadden ze nou gedaan? In alle brievenbussen om hen heen hadden ze een roos gestoken met een kaartje eraan: ‘wij zijn uw nieuwe buren en hopen u een keer op de koffie te mogen uitnodigen’. Dat sloeg enorm aan, en een housewarming voor de buurt is nu het plan. Ik vind het leuk om te zien hoe anders iedereen weer is. De een is verlegen, de ander juist heel uitreikend. Als maatschappelijk begeleider beweeg je mee in wat er nodig is om deze mensen zo snel en zo goed mogelijk zelf de regie over hun leven te voeren en te laten integreren.”

Vaderfiguur
Jaap: “In het begin help ik door vooral orde te brengen in de chaos van dingen die moeten en die zij nog niet kennen. Dat doe ik niet alleen, maar samen met een tweede maatschappelijk begeleider. Daar heb ik veel steun aan bij alles dat moet gebeuren. Het gaat om inschrijven bij de gemeente, verzekeringen, afsluiten en helpen met bankzaken. Over regelingen vertellen waar zij gebruik van kunnen maken, en dan weer mee naar de huisarts of tandarts. Het zijn soms intieme, vertrouwelijke zaken waardoor je een bijzondere band met elkaar krijgt. Even ben ik dan gewoon onderdeel van het gezin. Ik coach hen met van alles dat hier zo anders gaat dan zij gewend waren. Voor sommige jonge vluchtelingen ben ik een vaderfiguur, zoals voor een 22-jarige jongen uit Jemen. Tegen hem kan ik heel makkelijk zeggen: ‘kom nou eens wat eerder je bed uit en ga dit of dat doen’. Het is prachtig om na verloop van tijd te zien hoe iemand vooruit gaat en controle heeft gekregen over zijn eigen leven hier.”.

Gastvrijheid
Het is niet alleen maar helpen, coachen en de nieuwkomers met alles bijstaan. Je krijgt er  ook heel veel voor terug. Jaap: “Deze mensen hebben een krap budget om van te leven. Maar als zij je uitnodigen om mee te komen eten, pakken ze enorm uit. Er is altijd een overvloed aan eten. De gastvrijheid, gulheid en de openheid waarmee ze je tegemoet komen is hartverwarmend. Daar kunnen wij Hollanders nog wat van leren.”

Ook enthousiast geworden van dit verhaal? We hebben nog plaats voor twee maatschappelijk begeleiders en een woonbegeleider.