Eigenlijk wil Dores Lignac wel eens met pensioen. Maar tegen nieuwe cliënten die een taalcoach nodig hebben kan ze echt geen nee zeggen. ,,Het contact met deze mensen is zo leuk.”
Door: Julie Houben
Het begon allemaal zo’n 7 jaar geleden, toen Dores (nu 82) een Afghaans stel met een baby tegenkwam in de koffiehoek van de Albert Heijn. Ze raakten aan de praat en zo ontstond het plan om de moeder taallessen te geven. Dores: ,,Ik ben altijd dwars- en blokfluitdocent geweest. Ik heb niet per se iets met taal, maar vind het wel heel leuk om mensen vooruit te helpen en ze dingen te leren. Dus toen ik de mogelijkheid kreeg om de Afghaanse vrouw te helpen, ben ik naar het Steunpunt Vluchtelingen De Bilt gegaan, om te vragen hoe ik dat kon aanpakken. Daar kon ik meedoen aan een cursus voor taalcoaches, en ze hebben daar ook veel lesmateriaal, zoals de Op Pad-methode. Dat is een leuke aanpak die je als taalcoach simpel kunt inzetten. Met veel plaatjes en uitspraakoefeningen voor typisch Nederlandse klanken, zoals ‘ui’ en ‘eu’. Daarmee gingen we aan de slag. Ik heb haar begeleid tot aan haar mbo-diploma pedagogisch medewerker. Ze werkt nu hier in een bso. Ik heb nog steeds contact met het gezin. Af en toe pas ik op hun zoontje, dat inmiddels 7 jaar is. Ik ben oma Dores voor hem.’
Op Pad
Vanavond staat er een uurtje Nederlandse les via Skype op het programma, met twee leden van een Indiaas gezin dat in Bilthoven woont, maar waarvan sommigen regelmatig in India verblijven. ,,Ook bij dit gezin ben ik inmiddels nauw betrokken”, vertelt Dores. ,,Ik begon ooit met de Op Pad-methode, met de plaatjes en de klanken. Maar een van hen is al zo goed, dat hij soms met grammaticale problemen komt waar ik dan even over moet nadenken: hoe ga ik dat nou eens uitleggen? Dat vind ik dus leuk. Kijken wat iemand nodig heeft en gericht daarmee oefenen. Er zijn trouwens ook allerlei thematische boekjes via het Steunpunt te krijgen, waarmee je dingen als ‘naar school’, ‘boodschappen doen’ en doktersbezoeken kunt oefenen.
Indiase cultuur
Daarnaast leer ik zelf door dit contact veel over de Indiase cultuur. En over waar mensen tegenaan lopen als ze hier willen inburgeren. Dan ben ik niet altijd trots op hoe wij de dingen hier organiseren.”
Thuis voelen
In onze gemeente komen jaarlijks tientallen statushouders en andere nieuwkomers wonen. Een taalcoach is voor hen heel waardevol. Zeker omdat mensen vaak pas na maanden kunnen starten met de verplichte taallessen. Een wekelijkse 1-op-1 oefensessie helpt hen dan enorm. Wie een paar uurtjes tijd heeft in de week, moet dit echt doen, vindt Dores. ,,Die mensen moeten zich hier gaan thuis voelen. Het is toch prachtig om daar als taalcoach aan bij te dragen?”
Mensen die taalcoach willen worden kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier. Extra informatie vind je op deze pagina. Of stuur een mail naar de coördinator van de taalcoaches: o.salim@svdb93.nl.