GEPUBLICEERD IN

Interview voor FC de Bilt met Loay Aldelli

Een nieuw gezicht bij onze club: Loay is 27 jaar oud en vluchtte vorig jaar uit Syrië. Na een zware reis kwam hij terecht in het asielzoekerscentrum in Zwolle, later in Zeist. Vastbesloten om hier in vrede en veiligheid iets van zijn leven te maken.

Loay’s eerste doel was om Nederlands te leren. Er waren geen taallessen in de  AZC’s  maar met leerboeken Arabisch-Nederlands kwam hij met zelfstudie een heel eind.

Na een jaar kreeg hij een woning in Bilthoven toegewezen. Daar woont hij met zijn vrouw en hun zoontje van vier maanden. Inmiddels kan hij zich goed verstaanbaar maken en geniet  hij van de open cultuur van Nederland. Hij voelt zich hier welkom.

Hij is begonnen aan het officiële inburgeringstraject en hoopt daarna door te stromen naar de universiteit van Wageningen. In Syrië studeerde hij af aan de landbouwuniversiteit en werkte daarna als graancontroleur. Met die achtergrond hoopt hij hier t.z.t. aan de slag te kunnen.

Naast zijn studie heeft Loay zijn oude liefde voetbal weer opgepakt. Met zijn Syrische scheidsrechterdiploma  kon hij hier direct aan de slag. Nu fluit hij elke zaterdag wedstrijden bij FC de Bilt. En wie weet, lukt het om ook daarvan zijn beroep te maken en  te fluiten bij interlands. Daar  hopen zijn oude vrienden en collega’s in Syrië ook op. ‘Ooit willen we je op de televisie zien, Loay,’ zeiden ze.

Als het aan Loay’s inzet en enthousiasme ligt, gaat dat zeker lukken!

Gepubliceerd inblog