We∞Match trainingen voor statushouders

We∞Match is een programma dat statushouders (voormalig vluchtelingen) traint en coacht in het proces van integratie en het vinden van een baan. Cultuur wordt hierbij ingezet als hulpmiddel. Met theatertrainingen, persoonlijke begeleiding van een buddy, speeddates met bedrijven en een individueel coachingstraject ontwikkelen deze statushouders hun talenten, gericht op een nieuwe toekomst in De Bilt.

Het participatietraject is ontwikkeld en mede mogelijk gemaakt door KunstenHuis, de gemeente De Bilt, Steunpunt Vluchtelingen De Bilt, MENS De Bilt en BNDRS.

Bekijk de film die gemaakt is van de recente trainingsactiviteiten:

Transcriptie film “Trainingen voor Statushouders We∞Match”

Hadi Altaki (Deelnemer We∞Match): Het leven zonder werk is echt heel saai We hebben niets te doen. We kunnen alleen thuisblijven of een beetje winkelen; verder niets.

Karin Zakko (Deelnemer We∞Match): Voor ons nieuwkomers is het echt moeilijk om zelf een betaalde baan te vinden. We hebben hulp nodig van de Nederlanders om dat te kunnen doen.

Willeke Colenbrander (Projectleider We∞Match): We∞Match is een project waarin we statushouders begeleiden op weg naar hun nieuwe toekomst in Nederland, en specifiek in gemeente De Bilt. En dat doen we dus door ze te koppelen aan inwoners (die noemen we “buddy’s”), en door ze theatertraining aan te bieden. En na de theater-training met hen een coachings-traject in te gaan richting: een werkervaringsplek, of een stageplek, die ze bij organisaties en bedrijven in De Bilt kunnen innemen.

Irene Jongbloets (Artistiek leider Kunstenhuis): De gemeente heeft het Kunstenhuis benaderd om op een vernieuwende creatieve manier om te gaan met deze problematiek.

Astrid Schiphorst (Gemeente De Bilt): Wij wilden graag iets organiseren waar we energie van kregen met z’n allen. Het idee was om verschillende dingen te combineren; dus dat pittige integratie-vraagstuk te combineren met kunst en cultuur.

Willeke Colenbrander (Projectleider We∞Match): In no-time had ik alle buddy’s en de deelnemers bij elkaar: er was meteen al heel veel enthousiasme. Mensen waren heel blij dat zoiets startte in De Bilt; er was veel behoefte aan.

Josine Naus (Buddy): Ik vindt dat Nederland gastvrij moet zijn voor mensen die we kunnen helpen, en ja, dan vind ik het ook belangrijk dat ik daar zelf m’n steentje aan bijdraag.

Lilian Vis Dieperink (Trainer): Elke week behandelen we verschillende thema’s die te maken hebben met het Nederlandse werkklimaat. Dus: “hoe gedraag jij je op de werkvloer, hoe heb je een sollicitatiegesprek?”. Om via theater trainingen te geven draagt er aan bij dat ze losser worden, dat ze makkelijker durven te spreken.

Gustav Borreman (Trainer): Als ze alleen al een stuk zelfvertrouwen, en plezier van contact leggen – als ze dat meekrijgen van ons – dan denk ik dat dat in de toekomst deuren voor ze zal openen.

Karin Zakko (Deelnemer We∞Match): In het begin van het project durfde bijvoorbeeld niemand “Hallo” te zeggen. Maar nu gaat dat prima met behulp van onze theaterbegeleiders en onze buddy’s …

Gustav Borreman (Trainer): Ik leer er ook heel veel van, ik leer heel veel over Nederland, gek genoeg.

Lilian Vis Dieperink (Trainer): Na die tien trainingen is er een speeddate met werkgevers, dus daar werken we in die trainingen langzaam naar toe. Er bestaat vaak een soort “clichébeeld van de vluchteling”, zeg maar. En we hopen op die speeddate meer een soort binnenkant-beeld te laten zien van hoe hun leven er uit zag, en wat voor soort capaciteiten deze mensen allemaal in huis hebben, en wat hun kwaliteiten zijn. En wat ze dus ook aan zo’n werkgever kunnen komen brengen.

Danny Verdoorn (BNDRS Coaching & Detachering): Als coach komen wij in beeld nadat de theatertrainingen geweest zijn met de mensen. Dan gaan wij nog verder kijken met de statushouder individueel van “Joh, wat heb je nog nodig, waar loop je nog tegenaan, waar liggen talenten die je eigenlijk graag zou willen ontwikkelen maar die je nog niet helemaal ten volle in kan zetten?”

Hanneke Eilers (Steunpunt Vluchtelingen De Bilt): De mensen die naar ons land komen om hier veiligheid te zoeken die hebben vaak een enorme rijkdom aan “skills”; aan mogelijkheden, aan vaardigheden. Als we daar niet gebruik van maken dan is het kapitaalvernietiging.

Marius Keij (regionale Sociale Dienst Zeist): Wij vinden, maar dat is breed gedragen inmiddels, dat werk één van de belangrijkste voorwaarde is om mee te doen in de samenleving: je krijgt zelfvertrouwen je verdient je eigen geld.

Ingrid van Maarschalkerweerd (MENS De Bilt): MENS De Bilt vindt dit project “We∞Match” heel belangrijk omdat ook statushouders die net hier in de gemeente zijn aangekomen zich ook moeten thuis voelen. Wij van MENS De Bilt willen dat iedereen mee kan doen: dus ook zij.

Karin Zakko (Deelnemer We∞Match): Werken versterkt je gevoel van eigenwaarde. Mensen kijken iets anders aan tegen iemand die betaald werk heeft gevonden.

Friso Hennings Backer (Eigenaar Gelato Burano): Eigenlijk kregen wij iemand aangeleverd die hier ook gewoon heel goed paste, en ik denk dat dat toch wel het voordeel is van het systeem dat We∞Match gebruikt: in het voorbereiden van kandidaten, in het spreken van kandidaten, en ook het selecteren van kandidaten.

Irene Jongbloets (Artistiek leider Kunstenhuis): Wij willen ons niet alleen maar verdiepen in artistieke zin, maar ook in sociale zin. En betekenis geven op die manier aan de maatschappij.

Hadi Altaki (Deelnemer We∞Match): Ik ben heel blij dat ik werk gevonden heb.

Willeke Colenbrander (Projectleider We∞Match): Het is hopelijk een soort toekomst van-voor Nederland: dat zou ik te gek vinden!