Zomerschool online

Dit jaar kon wegens corona geen normale (live) zomerschool plaatsvinden. Er was een online initiatief, voor degenen die voldoende met een laptop overweg konden om via Zoom lessen te volgen. De eerste week waren er twee cursisten: Harold en Anita. Zij waren trouw elke ochtend om 9 uur aanwezig, en we werkten tot 12 uur. En dat in die hitte!

De tweede week was voor deelnemers met een hoger taalniveau (A2+), we hadden 5 aanmeldingen. Helaas is Nelly na de eerste dag ziek geworden. Bleven over v.l.n.r boven: Rana, (docent Barbara), Feryal, onder: Aziza en Rumana. Speciaal voor de foto gingen de hoofddoeken even op, en erna meteen weer af. We waren immers met alleen vrouwen, en in de nog steeds voortdurende hitte was hoofdbedekking geen pretje.

De kwaliteit van de internetverbinding was soms erg slecht, maar we hebben veel kunnen doen. Thema’s waren: kennismaken, corona, werken in Nederland. De deelnemers waren blij met het initiatief, en wilden eigenlijk veel meer les, maar helaas heb ik daarvoor geen tijd.

Barbara Oosterwaal (coördinator taalcoaches)

Avond voor raadsleden

De zorgvuldig door coördinator Hanneke Eilers en bestuur voorbereide avond voor gemeenteraadsleden was een groot succes.
De bedoeling was om de raadsleden te laten meemaken wat een vluchteling meemaakt als hij pas in de gemeente is. Ieder kreeg een ‘vluchtelingpaspoort’: fictief maar wel met uit het leven gegrepen feiten. Hiermee moesten zij op pad langs de ‘loketten’ om te proberen hun zaken geregeld te krijgen.
Daarbij werden de heerlijkste hapjes geserveerd, gemaakt door een aantal dames die elkaar (beter) hadden leren kennen tijdens de Zomerschool.

De reacties op Twitter vind je op de homepage bijv. van Anne Marie ’t Hart:

Gisteravond als raadslid kennis gemaakt met steunpunt @VluchtDeBilt in het Lichtruim in @GemDeBilt. In de huid van een vluchteling gekropen. Diep respect voor deze mensen. En wat een feestmaal!

Voeding voor taalvrijwilligers

In de week van de alfabetisering (2e week september) heeft Taalpunten De Bilt alle taalvrijwilligers in het zonnetje gezet. Velen van hen zijn vrijwilligers van het Steunpunt. Ze kregen een gezellige lunch aangeboden.
Voorafgaand aan de lunch presenteerde Barbara Oosterwaal, coördinator taalcoaches, haar nieuwe methode Op Pad. Het eerste deel bood zij aan algemeen coördinator Hanneke Eilers aan, en dankte haar voor de steun en aanmoediging bij dit grote project. Deel twee ging naar Inge Gorris, al vele jaren taalcoach en tevens docent in de Zomerschool waar zij met de vorige versie van dit materiaal gewerkt heeft.

Voor meer informatie:

Artikel Stadspers:Taalpunten De Bilt

Mediatheek: voorpublicatie Op Pad

Website: Op Pad (in aanbouw)

Zomerschool 2019: Taal om te werken

Net als vorig jaar was er voor vluchtelingen de gelegenheid om in de vakantie door te gaan met het leren van Nederlands. Dit om te voorkomen dat de op school opgedane kennis weg zou zakken.
De Zomerschool opende de deuren weer in Het Lichtruim. Bibliotheek Idea stelde twee ruimtes ter beschikking waar twee groepen afwisselend zelfstudie deden en hun spreekvaardigheid oefenden met de docent.

verder lezen …

De grens – Welkom in niemandsland

Muziektheatervoorstelling De Grens is gebaseerd op dagboekfragmenten van Ekaterina Levental, uit de periode waarin ze als 16 jarige vluchteling aankwam in Nederland. In een indrukwekkende one-woman show vertelt ze met humor en prachtige muziek over haar zoektocht naar een nieuwe identiteit in een maatschappij waar ze geen deel van kan zijn. We zien Nederland door de ogen van een buitenstaander, met veel humor en begrip. Ekaterina laat op ontroerende en confronterende wijze zien hoe het leven is in een niemandsland, als enkel de hoop nog rest.
verder lezen …